Kuhinjska miza je srce doma

Okrog kuhinjske mize ne sedimo le zbrani ob kosilu, ampak tudi ob debatah z družino ali prijatelji. Ob njej radi kaj dobrega prigriznemo, na njej zamesimo testo ali počnemo kaj drugega. Marsikateri otrok prav v kuhinji dela domače naloge oziroma tam preživi precej časa. Zato mora biti jedilna miza trpežna in enostavna za vzdrževanje. Če namreč ni takšna, se bomo sekirali za vsak polit kozarec vode, še bolj pa, če se bo slučajno polilo vino. Ker se za takšne malenkosti v življenju ne splača sekirati, je pri nakupi kuhinjske mize treba skrbeti za to, da jo bomo lahko nemoteno uporabljali brez pretirane skrbi zanjo.

Brez kuhinjske mize ne gre

Tako kot si ne moremo predstavljati kuhinje brez štedilnika, si je ne moremo predstavljati tudi brez kuhinjske mize ali jedilne mize, če hočete. Ne smemo pa pozabiti tudi na kamnit kuhinjski pult. Priporočljivo je, da izberemo čim večjo. Kljub svoji velikosti pa mora omogočati nemoteno gibanje okrog nje ter udobno sedenje. Nekaterim so prav iz tega razloga bolj všeč okrogle ali ovalne mize, saj nimajo neprijetnih ostrih kotov. Po drugi strani pa lahko za podolgovato pravokotno mizo posedemo več ljudi. Oblika in velikost morata biti optimalni glede na prostor, v katerem bo miza stala, in glede na naše potrebe.

Raztegljive mize

Zelo praktična možnost so raztegljive jedilne mize, ki omogočajo, da po potrebi mizo povečamo. To lahko storimo recimo takrat, ko dobimo obiske oziroma ko se zbere večja družba. Tako bodo za mizo vsi udobno sedeli. Ko obiski odidejo, pa mizo enostavno spet pomanjšamo. Pri nakupu velja biti pozoren na to, na kak način se miza raztegne. Nekatere kuhinjske mize se povečajo le, če vanje vstavimo dodaten element. To pomeni, da moramo ta element nekje shraniti, kar je recimo v manjših stanovanjih lahko nepriročno.

Trpežni materiali

https://www.youtube.com/watch?v=vWjZr8BR0eA

Ne glede na to, ali boste mizo pregrnili s kuhinjskim prtom ali ne, je pomembno, da je mizna ploskev narejena iz trpežnega materiala. Najbolje je, da je čim bolj odporen na vodo in da se da mizo enostavno pobrisati. Nekateri so prepričani, da so bele mize bolj občutljive od miz drugih barv, a to ne drži. Občutljivost je odvisna od vrste in kakovosti materiala, ne pa od njegove barve. Pri nakupu zato velja biti pozoren predvsem na material in njegovo vzdrževanje. Medtem pa moramo biti pri izbiri barve kuhinjske mize pozorni le na to, da nam je všeč.