Namakalni sistem

Osnovne vrste sistemov za namakanje

Ko izbiramo škropilnico ali namakalno sistem, je vsekakor vredno razmisliti o izbiri takšnega sistema, ki omogoča velike kapljice vode blizu tal. Za takšne škropilnike je namreč značilno, da so v primerjavi z brizgalkami precej učinkovitejši. Brizgalke brizgajo le fino meglico ter z izhlapevanjem izgubljajo veliko vode. Namakanje po kapljicah je tako lahko prvovrstna alternativa za grmičevje, trajnice, drevesa, ne nazadnje tudi za podlago. Ker se voda nanaša na tla, blizu rastlinskih korenin, izhlapi le malo ali pa celo nič vode.

Le dobro načrtovan napajalni sistem vam lahko pomaga preprečevati zalivanje. Slednje lahko odpravi odpadne vode, obenem lahko rastlinam celo škoduje. Ključ do varčevanje z vodo pa tudi denarjem pa je seveda dobro poznavanje količine vode, ki jo vaše rastline potrebujejo.

Prilagoditev vrtnega sistema za namakanje s pritrditvijo cevi

Večina izkušenih vrtnarjev je dobro seznanjenih s cevmi za cevi, ki potujejo po celotni dolžini vode. Cevi se lahko koristno uporabljajo za učinkovito vodno zalivanje za posamezne rastline ali pa za več rastlin, ki so posajene nekoliko bolj na gosto. Namakalni sistem na vrtu lahko prilagodite s pritrditvijo cevi za cevi na trde cevi. S tem se lahko na dober način izognete zalivanju oziroma zapravljanju vode na območjih, kjer voda ni potrebna.

Najbolj učinkovit način za namakanje pa je zagotovo sistem kapljanja oziroma namakanje s kapljicami. Je odlična izbira za vodo v tleh, kjer je prisotna glina. Voda se v takšni situaciji počasi nanaša. To zagotavlja, da vodo tla absorbirajo in se izognejo odtekanju. Takšen sistem za namakanje zemlje na vrtu in drugih terenih je sestavljen iz cevi za kapljanje. Te se razporedijo po zasaditveni površini in vodo napolnijo direktno na podlago rastlin.

Rotorni sistemi za namakanje tal

Eden od načinov namakanja je tudi rotorni sistem. Ta je na sploh precej bolj učinkovit kot razpršilne glave. Voda se uporablja dosti počasneje kot pri glavah za pršenje. To posledično omogoča, da tla bolj učinkovito absorbirajo vlago.

Sicer pa se rotorji nekdaj niso uporabljali za manjša območja travnatih površin. Novejša vrsta rotorjev pa je posebej zasnovana tudi za nanašanje vode z manj kot polovico palca na uro in s primernim polmerom.

Alkaten cevi – uporaba in njihova življenjska doba

Polietilenske alkaten cevi se praviloma uporabljajo za distribucijo vode. Še zlasti so uporabne za sisteme za namakanje tal. Izdelane so iz polietilen visoke gostote ter dosegajo vse standarde kvalitete. Dobro so odporne proti deformacijam in poškodbam na sploh. Njihova doba je lahko daljša kot pol stoletja.

Alkaten cevi
Alkaten cevi so uporabne za sisteme za namakanje tal

Sicer pa se alkaten cevi lahko koristno uporabljajo tako za javne, zasebne kot tudi industrijske sisteme, kjer je potrebna oskrba z vodo. Zaželene so tudi pri gradnji podvodnih, površinskih, podzemnih cevovodov ter vodnih sistemov znotraj ter zunaj objektov.

Različne vrste alkaten cevi

Tako kot druge vrste cevi se tudi cevi alkaten delijo na več vrst. Znani sta na primer PE80 ter PE100 cevi, ki sta narejeni iz netoksičnega materiala, ki je interten ob stiku z vodo. To pomeni, da takšni alkaten cevi ne vplivata na vonj in niti na sam okus vode. V ceveh se tudi ne tvorijo usedline apna, kar je zagotovo ena od večjih prednosti.

PE100 je pravzaprav prvovrsten material za številne večje pa tudi manjše projekte. Takšno cev vam bo priporočil celo inšpektorat za pitno vodo. Nekateri menijo, da je takšen material celo najbolj učinkovit med vsemi možnostmi. Alkaten cev P100 pa mora biti zasnovana tako, da je uporabna za prav vse vrste aplikacij za pitno vodo.

Kemijsko odporne cevi za vodo

Pomemben podatek je tudi ta, da so alkaten cevi dobro kemijsko odporne. Obenem omogočajo zelo visoko obratovalno zanesljivost. Zaradi izjemne trpežnosti polietilena uporabnikom zagotavljajo učinkovito odpornost proti koroziji. Na takšen način pa se seveda zelo uspešno zaščitijo pred materiali iz kovin.

Visoko trdna vrsta PE100 se uporablja za prenašanje številnih vrst tekočin in ne samo za vodo. Uporablja se celo za pline ter blato. Najpogosteje pa se tovrstne alkaten cevi uporabljajo za transport za mineralno gnojevko, pri sistemih kanalizacije in ne nazadnje še pri vodi za ponovno uporabo. Vsekakor pa ob tem velja omeniti tudi uporabo pri transportu odpadnih voda, pri namakalnih ter podmorskih sistemih in za oskrbo sistemov v rudnikih. PE100 je eden od najbolj primernih materialov za uporabo v kanalnih vodih brez izkopa. Ti so nameščeni z usmerjenim vrtanjem ter postopki zdrsa.