Porova juha

Por je ena najbolj univerzalnih sestavin v kuhinji. Uporablja se lahko za pripravo juh, solat, omak ter kot nadomestek čebuli, saj da podoben, le blažji okus. Obstajata letni in zimski por, zimski je odporen na zelo nizke temperature, najbolje pa se ohrani tako, da ga čez celo zimo pustimo zakopanega v zemlji in ga sproti izkopavamo glede na lastne potrebe. Por je poln vitaminov (naj omenimo le vitamine A, C in E), balastnih snovi ter mineralov – npr. magnezij in železo.

Ker je zima čas toplih jedi, najpogosteje juh in enolončnic, omenimo preprosta navodila za pripravo porove juhe.

Por narežemo na kolobarje in jih prepražimo na malo olja. Dodamo krompir narezan na kocke, vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ali pa kar z vodo, ki ji dodamo jušno kocko. Solimo, popramo in le še počakamo, da so vse sestavine kuhane. Juhi lahko dodamo tudi slanino ali npr. hrenovke. Če želimo doseči, da bo juha kremasta, po zaključenem kuhanju sestavine sesekljamo s paličnim mešalnikom in ji dodamo malo kisle smetane. Takšno kremno porovo juho nato postrežemo okrašeno z na drobno narezanim porom in čajno žličko smetane.

Zaradi svoje preproste izdelave je porova juha primerna za hitro kosilo ali pa za predjed, s katero bomo skoraj gotovo očarali goste. Ker pa ima por precej blažji okus od čebule je porova juha navadno dobro sprejeta tudi pri otrocih. V kolikor imate doma otroka, ki zelenjave v koščkih ne mara, je dobro poskrbeti le, da je juha resnično kremasta, brez lističev, ki bi takšnega otroka motili. Juha je krepčilna in predvsem zdrava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *