Pomivalni stroj mehansko čisti posodo že več kot stoletje

Pomivalni stroj je naprava, ki mehansko čisti posodo in pribor. Uporablja se v gospodinjstvih ter v restavracijah in drugih objektih, kjer imajo opravka z umazano posodo in priborom. Za čiščenje posode in pribora pomivalni stroj koristi mešanico ogrete vode in detergenta. Temperatura vode je med petinštirideset in petinsedemdeset stopinj Celzija. Pri bolj občutljivi posodi je temperatura lahko tudi znižana oziroma prilagojena potrebam.

Izum iz sredine devetnajstega stoletja

Prvi pomivalni stroj se je pojavil leta tisoč osemsto petdeset, šlo je za mehansko napravo. Izdelan je bil iz lesa, poganjalo se ga je ročno ob brizganju vode na posodo. Prvo mehansko pranje posode se je izkazalo za počasno in nezanesljivo. Petnajst let kasneje je sledila nekoliko izboljšana verzija, ki pa kljub temu ni prinesla bistvenega izboljšanja.

Pravi predhodnik današnjega pomivalnega stroja je izum gospodinje z imenom Josephine Cochran. V bistvu je šlo za bakren lonec, ki je imel na sredi rotirajoče kolo gnano z motorjem. Posoda je bila nameščena v košarice iz žice, nanjo pa je brizgala vroča milnica.
Sledile so številne izboljšave in razni pristopi, dokler ni ob koncu dvajsetih let dvajsetega stoletja na evropski trg prišel pomivalni stroj z elektromotorjem.

Po drugi svetovni vojni se je priljubljenost povečala, najbolj v Združenih državah ter Zahodni Evropi. Z visokim petinsedemdesetimi odstotki pomivalnih strojev v gospodinjstvih se lahko pohvalijo Združene države in Nemčije. Priljubljenost in razširjenost pomivalnih strojev v Sloveniji, se je povečala v devetdesetih letih dvajsetega stoletja. Takrat se je ponudba na trgu začela iz leta v leto večat, danes slovenski trg v ničemer ne zaostaja za drugimi zahodno evropskimi trgi. Ima pa svoje posebnosti, ki jih lahko hitro opazimo ob primerjavi z drugimi trgi. Danes je veliko lastnosti standardiziranih, hkrati pa se vsak proizvajalec trudi navdušiti kupce z edinstvenimi lastnostmi. Prav tako se za najem gostinske opreme uporabljajo pomivalni stroji. Standardne dimenzije na ta način omogočajo, da lahko na mesto starega postavimo poljubni nov pomivalni stroj.