Marmorni kolač

marble cake; Recipe: http://de.wikibooks.org/w...

(Photo credit: Wikipedia)

Se še spomnite dišečih kolačev naših babic? Seveda so nam zapustite neprecenljive recepte za različne kolače, ki jih še danes radi uporabljamo. Eden izmed takšnih dobrih in okusnih kolačev je tako imenovani marmorni kolač. Je prava klasika med kolači, ki je vedno v veselje tako mladim in starim. Potrebno je poudariti, da marmorni kolač nikoli ni iz mode, zato ga lahko pripravljamo kadarkoli želimo. Vsaka oseba, ki rada peče, lahko marmorni kolač priredi malce po svoje, vendar pa osnova vedno ostaja nekako enaka.

Lahko naredimo različice tako, da namesto masla dodamo olivno olje ali pa pšenično moko nadomestimo   s pirino moko. Vse je stvar osebnega okusa. Kako pripravimo najboljši marmorni kolač?

Vse kar potrebujete je:
7 jajc
300 g sladkorja
1 ščep soli

1 vanilijev sladkor
2 dl mleka
380 g moke
1 pecilni prašek
1,5 dl olja (po možnosti z okusom po maslu)
3 žlice kakava
3 žlice ruma

Opozorilo: Potrebujete model za šarklje!

Model namažete z maslom in narahlo posujete z moko. Kasneje moko presejete tako, da nima tako imenovanih grudic (80 gramov). Preostalo moko (300 g) presejete s pecilnim praškom. Kakav zmešajte z rumom, da dobite gladko pasto. Rumenjake zmešajte s polovico sladkorja in z vanilijevim sladkorjem v penasto mešanico (mešajte vsaj 5 minut), nato pa med mešanjem dodajajte olje.

Kasneje iz beljakov in druge polovice sladkorja stepete v sneg. Tretjino ga s kuhalnico vmešajte v rumenjakovo maso in ga zrahljajte. Vanjo položite preostali snej in potresite z moko, ki ste jo prej presejali. Vse rahlo zmešajte s kuhalnico.

Nato tretjino testa dajte v skledo, kjer ste naredili sneg in vmešajte kakavovo pasto. Pečico segrejte na 160 stopinj. Svetlo in temno testo izmenično vlivajte v model in na koncu čisto na rahlo premešajte z vilico. Pecite cca. 1 uro in z zobotrebcem preverjajte, kdaj je pečena zmes. Pustite ga v modelu 10 minut, da se ohladi in ga nato vzamete ven. Marmorni kolač bo imel resnični izgled marmorja, poleg vsega pa bo slasten ter poln okusov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *