Pehtranova potica

Bejgli (sometimes beigli), a Hungarian pastry,...

(Photo credit: Wikipedia)

Pehtranova potica je med poticami nekaj posebnega – kljub temu, da je za nadev najbolj pomembno ravno zelišče, po katerem je dobila ime, namreč ne gre za slano potico (tako kot pri uporabi drugih zelišč, na primer pri drobnjaku), temveč za sladko potico. To pomeni, da jo pripravimo iz klasičnega sladkega testa iz potico.

Zakaj pehtran? Pehtran je zelišče, ki ima izrazit vonj in okus. Je sladek, lahko pa tudi nekoliko pekoč, zato ga pogosto dajemo v vino, v Franciji pa je seveda najbolj nujen za pripravo estragonske gorčice. Pehtran pri nas v kuhinji (razen, kadar je na vrsti pehtranova potica) ne uporabljamo pogosto, čeprav je odličen za izboljšanje okusa mesa. Da je pehtran našel svoje mesto prav v potici, ki je najbolj pomembna za veliko noč, ni težko razumeti – pehtran spodbuja apetit, po drugi strani pa pomaga čistiti telo, saj pospešuje prebavo. In za veliko noč, ko radi veliko jemo, je to več kot drobrodošlo.

Ker je pehtranova potica sladka, seveda ni nadevana zgolj s pehtranom. V nadev gre tudi precej smetane (ponekod uporabijo rjavo smetano), poleg tega pa še beljak in drobtine.

Za pehtranovo potico torej pripravite klasično testo za potico, za nadev pa boste potrebovali:

3 žlice sladkorja

100 g mehkega masla
2 rumenjaka
2 beljaka
1 ščep soli
5 žlic drobtin
250 ml smetane
nasekljan svež pehtran

Nadev pripravite takole:

Beljaka skupaj s soljo stepite v sneg.
Rumenjake, maslo in sladkor stepite v penasto maso. Prilijte in primešajte smetano, nato vmešajte drobtine in pehtran. Nazadnje seveda dodajte še beljakov sneg in z žlico ali kuhalnico zgolj še rahlo premešajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *