Od česa je odvisna cena toplotne črpalke

Cena je pri izbiri toplotne črpalke kljub velikemu potencialu prihranka še vedno izjemno pomemben faktor. Na sploh cene za takšne naprave kar precej variirajo, a kljub temu lahko rečemo, da se cena za toplotno črpalko giblje nekje med 5000 in 1000 evri.

Cena za toplotno črpalko pa je na sploh v največji meri odvisna od velikosti objekta, ogrevalnega sistema, od tega, ali je črpalka inverterska ali on/off in od tega, ali ima naprava vgrajen tudi bojler.

Cena je odvisna tudi od lastnosti in kakovosti

Cena toplotne črpalke torej ni odvisna samo od tipa in od moči, temveč tudi od karakteristik ter od kakovosti. Pri izbiri nove naprave za ogrevanje je seveda zelo pametno upoštevati potencial prihranka, ki vam ga določen tip črpalke omogoča.

Za primer lahko vzamemo invertersko toplotno črpalko. Zanjo velja, da je praviloma dražja v primerjavi s črpalkami na on/off. Kljub temu pa takšna naprava zaradi veliko bolj učinkovitega delovanja porabi tudi do polovico manj energije. Zavedati se je potrebno, da kljub višji začetni ceni lahko privarčujete šele na daljši rok.

Cena toplotne črpalke
Cena toplotne črpalke torej ni odvisna samo od tipa in od moči, temveč tudi od karakteristik ter od kakovosti.

Kaj je EKO sklad subvencija

Na sploh velja, da toplotne črpalke lahko predstavljajo kar precej velik finančni zalogaj. To pa vam lahko močno olajša subvencija iz EKO sklada. Naša država vam namreč v sklopu spodbujanja uporabe trajnostnih virov energije zagotavlja pomoč v obliki nepovratnih sredstev.

Takšna vrsta pomoči je v prvi vrsti predvsem namenjena za tiste, ki menjajo vir ogrevanja pri obnovi nekoliko starejših hiš oziroma objektov. Seveda pa v poštev prav tako pridejo tudi novogradnje. Subvencija je namenjena celotnemu območju naše države. Vsota pomoči pa se kljub temu od regije do regije lahko razlikuje. Višina same subvencije je odvisna tudi od samega tipa toplotne črpalke in je višja, kadar gre za menjavo ogrevalnega sistema.

Višina subvencije je torej odvisna od več dejavnikov. Znaša lahko od 20 do 50 % cene oziroma od 1000 do 3200 evrov. Za črpalke tipa voda voda in zemlja voda lahko znaša tudi do 5000 evrov. Za še več informacij pa se vam splača obiskati spletno stran EKO sklada. Tam boste lahko našli še natančneje navedene višine subvencij ter prav vse pogoje, ki jih je treba izpolnjevati, da lahko subvencijo tudi dobite.

Cena je pri izbiri toplotne črpalke pomemben faktor
Cena je pri izbiri toplotne črpalke kljub velikemu potencialu prihranka še vedno izjemno pomemben fakto

Kako deluje toplotna črpalka za bazen

Uporaba toplotnih črpalk je veliko širša kot le za gretje različnih objektov. Že kar nekaj časa se takšne naprave uporabljajo za hlajenje ter gretje za najrazličnejše namene. Eden od nekoliko manj znanih načinov uporabe naprave pa je ogrevanje vode v bazenu. Obstaja namreč tudi toplotna črpalka za bazen.

Toplotna črpalka za bazensko vodo je po samem delovanju praktično enaka napravi, ki je namenjena ogrevanju hiše. Za obe različici naprave je značilno, da toploto za ogrevanje pridobivata iz okoliškega zraka. V obeh primerih je izhodni medij naprave topla voda. Med seboj pa se napravi razlikujeta v določenih detajlih. Prav vsaka toplotna črpalka je namreč optimizirana za svoj specifični način delovanja.

Toplotna črpalka za bazen je praviloma montirana ob bazenu

Za klasično vrsto toplotne črpalke je značilno, da je sestavljena iz notranje ter iz zunanje enote. To pa ne velja za toplotno črpalko, ki je namenjena za ogrevanje bazenske vode. Takšna naprava je praviloma montirana ob bazenu. To pomeni, da sta obe njeni enoti postavljeni zunaj. Obenem so pomembne tudi same nastavitve naprave. Režim ogrevanja za bazene namreč še zdaleč ni enak tistemu, ki je značilen za objekte oziroma poslopja.

Toplotna črpalka za bazensko vodo
Toplotna črpalka za bazensko vodo je po samem delovanju praktično enaka napravi, ki je namenjena ogrevanju hiše.

Tudi toplotna črpalka za bazen se podobno kot klasična tovrstna naprava ponaša z zanesljivim delovanjem, visoko učinkovitostjo, ne nazadnje z nizkimi stroški ogrevanja. Njena najbolj izrazita šibkost pa je zagotovo cena naprave. Nizki stroški delovanja pa kljub temu več kot upravičijo njeno začetno investicijo.

Toplotna črpalka za bazensko vodo poleg ogretja omogoča tudi hlajenje

Poleg gretja lahko s toplotno črpalko bazen tudi ohlajate. Vemo, da hlajenje bazenske vode ni vedno nujno potrebno, kljub temu pa vroči poletni dnevi vodo segrejejo na previsoko temperaturo. V tem primeru je ohladitev v bazenu še kako zelo dobrodošla in prijetna.

Lahko torej rečemo, da vam primerno izbrana toplotna črpalka za bazen omogoča popolno regulacijo temperature. V svojem bazenu lahko uživate v najbolj vročih dnevih kot tudi v nekoliko hladnejšem poletnem času. Ne pozabite pa na dejstvo, da je tudi pri izbiri takšne naprave predvsem potrebno paziti na moč.

Preberite si še naslednji članek: Izboljšajmo občutek našega doma s primernimi svetili

stropnimi svetili lahko osebni slog izražaš od zgoraj navzdol. Pa še lepo osvetlijo tvoj prostor. Oglej si ponudbo in poišči izdelek, ki je primeren za tvoj prostor.